Trakcijski akumulatorji

Lastnosti:

  • Popolna paleta DIN & Britanskih standardnih celic
  • Možnosti: sistem samodejnega polnjenja, kroženje kisline, indikator ravni & podatkovni loger        
  • Robustno plastično ohišje
  • Minimalno vzdrževanje
  • Dolga življenjska doba
  • Konkurenčna cena

 

Trakcijske baterije se uporabljajo predvsem v težkih industrijskih električnih aplikacijah, kot so: električni viličarji, električni traktorji, veliki industrijski čistilni stroji, zračne delovne ploščadi ...

 

Trakcijska baterija je sestavljena iz več celic 2V. Ko so te celice povezane v seriji, dobite višje napetosti. Trakcijska baterija 24 voltov je sestavljena iz 12 celic, 48 voltne baterije 24 celic, 80 voltovne baterije 40 celic. Za polnjenje baterije mora zunanji vir napetosti povečati celično napetost na več kot 2 volta.

Trakcijski akumulatorji se razlikujejo od zagonskih baterij po tem, da so zasnovane tako, da zagotavljajo določeno količino energije v daljšem časovnem obdobju. Zaradi tega imajo vlečni akumulatorji običajno tudi veliko večjo zmogljivost kot zagonske baterije.

 

Obstajata 2 vrsti trakcijskih celic glede na dimenzijeCELICO DIN, kjer je širina celice vedno 198mm in Britanski Standard, kjer je širina celice vedno 158mm. Vsaka celica ima svojo specifično velikost. Te dimenzije so tudi opredeljene in se uporabljajo kot DIN standard. Celica različnih proizvajalcev z enako velikostjo bo zato vedno imela enako zmogljivost. To omogoča tudi zamenjavo celic enega proizvajalca s celicami drugega proizvajalca.

 

Sestava trakcijske baterije

Vlečna celica je narejena iz pozitivnih in negativnih plošč, vedno je ena negativna plošča več kot število pozitivnih. Pozitivne in negativne plošče se ločijo med seboj z mikro poroznim ločilom, da se izognemo stiku in kratkemu stiku.

Pozitivna plošča je sestavljena iz cevne plošče in številnih svinčenih palic, ki jih nato kot celoto ščiti porozni material, ki je zložljiv okoli plošče kot ovojnica. Prostor med ploščami je napolnjen s pasto svinčenega dioksida. Točna sestava teh plošč se razlikuje od proizvajalca do proizvajalca in je pomemben del končne kakovosti celice. Negativna plošča je mreža čiste svinca. Te plošče so v kopeli z elektroliti, mešanico žveplove kisline z vodo.

 

Različne tehnologije

Vlečne baterije že obstajajo v več tehnologijah, to so: Open Acid (Odprti svinčeni akumulatorji), Pure Lead Carbon (Čisti svinec ogljik), Gel, Bakreni CSM (Copper Stretch Metal), Square tehnologija, Low Maintenance (Brez vzdrževanja) in Lithium-Ion.